Händelser Inova's 2019

2020-01-13

Nu har det gått några veckor sedan Alex flyttade till sitt nya hem. Enligt information så går det väldigt bra och han anpassade sig snabbt till sitt nya hem. Alice blev kvar hos mamma och moster. Moster Inas agerar lektant och det ser ut som dom verkligen gillar varandra.

2019-11-24

Kattungarna nyss fyllda 9 veckor. Känner sorg när dagen D börjar närma sig och Alex måste flytta. Man fäster sig så mycket vid kattungarna trots att man vet att de inte kan vara kvar. Som jag skrev tidigare kommer jag behålla honan Alice (med rosa nos), men Alex önskar att han får komma till en kärleksfull familj. Första vaccinationen gjordes i fredags och andra skall göras om ca 3-4 veckor, då även chippning och veterinärbesiktning kommer göras. Alex kommer vara leveransklar omkring vecka 51, då han är 12 veckor och har stamtavla.
Som jag också skrev nedan önskar jag att han skulle kunna ta några kullar, men det är inget krav.

Här finns provparningen: http://stambok.sverak.se/Provparning/Visa/1.451073-2.416344


2019-11-05 

Tiden har gått fort och kattungarna har hunnit bli 6 veckor. Snart kommer det jobbiga ögonblicket när kattungarna måste flytta till nya hem. Jag har dock bestämt mig för att behålla honan men har svårt att bestämma hur jag kommer göra med hanen. Eftersom det finns för få neva masquerade hanar skulle jag så gärna vilja att han kunde få 1-2 kullar innan han kastreras. Om rasen skall hålla sig frisk och öka i antal krävs att fler hanar finns tillgänglia i avel. Båda föräldrarna är skannade för HCM och PKD. Är du intresserad av hanen, kan du skicka ett Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Alla 20191105

Hanen är längst fram och mamma Nova passar barnen.



2019-09-28

Kattungarna har nu hunnit bli en vecka nu. Det blev en hane som vägde 123 g vid födseln och har fördubblat sin vikt på en vecka. Han hade stort fint lite ovalt huvud med hög panna och öronen satt långt ner på huvudet. Nu en vecka senare är huvudet lite rundare. Kroppen är helgrå och nosen mörk ev något vitt nedanför ögonen. Den andra kattungen är förmodligen en hona vägde 110g vid födseln. Även hon har fördubblat sin vikt. Honan hade däremot ett mindre ansikte vid födseln, men rundare och bredare i förhållande till huvudets storlek. Hon har också lite vitt framme vid nosen och på tårna. Nu en vecka senare är det hanen som har det mindre huvudet. Även färgen på kropparna har ändrats, hanen har blivit lite ljusare och honan har ungefär samma färg nu som hanen. Tänk vad dom ändrar sig på bara några dagar.

2019-08-13

Nu har det gått ett helt år sedan jag började att leta hane till Nova. I våras träffade Inas en kavaljer men det blev inget och så inträffade problemet med att PKD upptäcktes på sibirisk katt och neva masquerade. Sedan långt tillbaka i tiden(1990-talet) har några katter med PKD(njursjukdom) avlat på sjuka katter och nu över 20 år senare kommer detta upp till ytan. Hittills har många skannat sina katter och det är få som visat sig ha PKD. Det är dock några uppfödare som drabbats hårdare.

Efter PKD skanning visade det sig att Inas hade PKD men är inte farligt. Nova är frisk och kan gå i avel.

Har parat Nova för ca 4 veckor sedan och nu verkar det som jag(Nova) skall få kattungar.

2018-08-10

Planerar för kull på båda katterna under hösten 2018 eller våren 2019, beroende på när katterna löper samt när lämplig hane dyker upp.

Har inte haft någon kull på någon av katterna, men har parat Nova i våras utan resultat. Får göra ett nytt försök i höst.

Neva Masquerade är en syskonras till Sibirisk katt men det finns förhållandevis mycket färre Neva Masquerade katter. Därför är det inte så lätt att hitta hanar till Neva honorna. En möjlighet är att para med en Sibirisk katt, detta är tillåtet, men då blir utfallet bara Sibiriska katter om inte den Sibiriska katten har en gen (cs-genen) som är ett Neva anlag. Gör man den parningen så får man mest Sibiriska katter men även Neva Masquerade kattungar.

Vi får se vad som händer framåt i höst eller till våren 2019.